Alig egy hét van hátra az érettségiig – SZINFOTOUR — Székelyudvarhelyi Ifjúsági és Turisztikai Információs és Tanácsadó Iroda

Alig egy hét van hátra az érettségiig

  2018. október 26.

Kevesebb mint egy hét múlva kezdődik az érettségi írásbeli szakasza. Az első eredményeket július 4-én teszik közzé. Még néhány napig készülhetnek a diákok.

Az érettségi első írásbeli vizsgáját román nyelv és irodalomból tartják hétfőn. Kedden a nemzeti kisebbségekhez tartozó végzősök anyanyelv tudását mérik fel, szerdán a szakosodás szerinti kötelező tantárgyból (matematika vagy történelem) írnak, csütörtökön pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők. Az eredményeket július 4-én teszik közzé 12 óráig, és ugyancsak aznap 20 óráig fogadják az óvásokat. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket július 9-én teszik közzé.

A képességeket felmérő kompetencia vizsgákat idén már februárban letudták a végzősök, az ezekre kapott minősítések nem számítanak bele az érettségi jegybe.

A pótérettségire július 10. és 13. között lehet majd beiratkozni, a pótvizsgázó diákok pedig július 27-én jelentkezhetnek az pótérettségire. A pótérettségi írásbeli vizsgáit augusztus 20-23. között szervezik – áll az oktatási minisztérium honlapján lévő vizsganaptárban.

Vizsgaközpontok a megyében A tanfelügyelőség adatai szerint Hargita megyéből 2342 végzős iratkozott be a megmérettetésre. A vizsgaközpontok, azaz az írásbeli vizsgák helyszínei a következő tanintézetek lesznek a megyében: Csíkszéken a Márton Áron Főgimnázium és a Joannes Kájoni Szakközépiskola. Udvarhelyszéken a Bányai János Szakközépiskola és a Kós Károly Szakközépiskola. Gyergyószéken a Salamon Ernő Gimnázium, Maroshévízen pedig a Mihai Eminescu Gimnázium. A megszokott gyakorlat szerint továbbra is audiovizuális kamerák felügyelnek a vizsgák helyszínéül szolgáló tantermekben, ezek az eszközök tehát nemcsak képet, hangot is rögzítenek.

A diákokat figyelmeztetik írásbeli vizsgák előtt, hogy mobiltelefonokat és mindenféle csalásra alkalmas eszközt tilos bevinni a vizsgatermekbe, mert azok azonnali kizárást vonnak maguk után az érettségiről és a következő két vizsgaszesszióról is.

A tavalyi vizsgaszesszióban Hargita megyében a vizsgázók több mint fele – 60,48 százalék – ért el legalább hatos átlagot, tehát szerzett átmenő jegyet az érettségin.

Forrás: Székelyhon